CarΗellas: Pre-Race GP Αζερμπαϊτζάν: Οι μαχητές των δρόμων

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Pre-Race GP Αζερμπαϊτζάν: Οι μαχητές των δρόμων

Η Formula 1 μας αναγκάζει για άλλο ένα Πασχαλινό τριήμερο να στρέψουμε το βλέμμα μας πάνω της, κατοικοεδρεύει για τον τέταρτο αγώνα της σεζόν στο Baku και ετοιμάζεται να γυρίσει το τρίτο sequel της αθλητικής έκδοσης του «Fast and Furious».
Η απόδοση, ελληνιστί του ονόματος της περιβόητης σειράς ταινιών, Fast and Furious, είναι «Οι μαχητές των δρόμων» και ποιο Grand Prix θα ταίριαζε περισσότερο σε αυτόν τον τίτλο από το τέταρτο της φετινής
σεζόν, που διεξάγεται για τέταρτη φορά στην ιστορία, στην καρδιά του Μπακού, της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν.
Για τέταρτη, αλλά συνάμα και για τρίτη, καθώς ο πρώτος αγώνας εκεί, που διεξήχθη το 2016 και θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει εν είδη περίληψης για το τι έλειψε στον Lewis Hamilton στην μάχη του με τον Nico Rosberg στην μάχη του τίτλου, είχε τιτλοφορηθεί ως «Ευρωπαϊκός» σε μια αναβίωση του θρυλικού Ευρωπαϊκού Grand Prix που είχε αποτελέσει κομμάτι του καλενταρίου της κορωνίδας των μηχανοκίνητων σπορ άλλες 22 φορές στο παρελθόν και μάλιστα, σχεδόν αδιάλειπτα από το 1993 έως το 2012.
Από το 2017 και μετά ο Ευρωπαϊκός αγώνας δεν ξαναφάνηκε και στην θέση του μπήκε το Αζέρικο Grand Prix που μας πρόσφερε δύο εξοντωτικά εντυπωσιακούς αγώνες και μοιάζει να ήρθε για να μείνει στο ολοένα και διευρυνόμενο πρόγραμμα της Formula 1. Ο πρώτος εξ αυτών σημαδεύτηκε από το ‘road rage’ του Sebastian Vettel έναντι του μεγάλου του αντιπάλου για τον τίτλο, Lewis Hamilton, όταν ο Γερμανός, λίγο πριν την δεύτερη επανεκκίνηση του αγώνα μετά την αποχώρηση του αυτοκινήτου ασφαλείας, προχώρησε δίπλα στο μονοθέσιο του Βρετανού και έστριψε πάνω του, έξαλλος καθώς ήταν, αφού πίστευε πως λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ο -τότε- τρις παγκόσμιος πρωταθλητής του είχε κάνει ‘break test’. Τελικά, ο Vettel αποκόμισε από αυτήν του την απερισκεψία μία βαριά ποινή 10 δευτερολέπτων stop-go ενώ και ο Hamilton απώλεσε την νίκη, όταν το προσκέφαλό του βγήκε από την θέση του και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μία χρονοβόρα επίσκεψη στα pits.
Πέρυσι, ήταν η σειρά του Valtteri Bottas να γευτεί την κακοδαιμονία των δρόμων του Αζερμπαϊτζάν, όταν στον τελευταίο γύρο και έχοντας έξοχα πάρει την πρωτοπορία εκμεταλλευόμενος την εμφάνιση του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας που του χάρισε ένα ‘free pitstop’ έναντι του Sebastian Vettel, είδε το πίσω δεξί ελαστικό του να κλατάρει και οδηγήθηκε μάταια στην εγκατάλειψη, βλέποντας τους 25 βαθμούς της νίκης να ξεγλιστρούν για δεύτερο συνεχόμενο Grand Prix από τα χέρια του.
Φέτος, το Αζέρικο Grand Prix προετοιμάζεται να μας δώσει άλλη μια σπουδαία και ανατρεπτική μάχη, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα πολλαπλά συμβάντα των σημερινών πρώτων περιόδων Ελεύθερων Δοκιμών και συνάμα συμπίπτει για πρώτη φορά με το Πάσχα των Ορθοδόξων, συνεχίζοντας την μακρά «κακή» παράδοση που θέλει την Formula 1 να διαγωνίζεται ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα, κάθε χρόνο από το 2014 και έπειτα. 
Τις προηγούμενες πέντε σεζόν, το Μπαχρέιν και η Κίνα είχαν την τιμητική τους, διοργανώνοντας το Πασχαλιάτικο Grand Prix δύο φορές, μάλιστα το Αραβικό κρατίδιο τις αμέσως δύο προηγούμενες, το 2017 και το 2018, ενώ το 2016 ήταν η σειρά της Ορθόδοξης Ρωσίας να αναγκαστεί να αφήσει τους οβελίες και τα αυγά και να πάει για… «πουρνάρια» στο Sochi Autodrom, ανήμερα Πρωτομαγιά. Αυτό θα ισχύσει και για τους Έλληνες φίλους της κορωνίδας των μηχανοκίνητων σπορ φέτος, καθώς οι ώρες διεξαγωγής των Ελεύθερων, Κατατακτήριων Δοκιμών μα πολύ περισσότερο του Κυριακάτικου αγώνα συμπίπτουν άμεσα με τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα. 
Πιο συγκεκριμένα, το πράσινο φως για τις αυριανές τρίτες Ελεύθερες Δοκιμές θα ανάψει στην 13:00 ώρα Ελλάδος, με τις Κατατακτήριες να έρχονται στις 16:00 του Μ. Σαββάτου. Το Grand Prix της Κυριακής, μετατίθεται για μια ώρα νωρίτερα και θα εκκινήσει στις 15:10. Όλη η δράση θα μεταδοθεί ζωντανά όπως κάθε Σαββατοκύριακο, τόσο από το ΕΡΤ SPORTS HD όσο και από το συνδρομητικό Cosmote Sport 5HD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!