CarΗellas: Tech: Πότε πρέπει να αλλάζουμε ταχύτητα για μέγιστη οικονομία; (vid)

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Tech: Πότε πρέπει να αλλάζουμε ταχύτητα για μέγιστη οικονομία; (vid)

Παλαιότερα, στη διαδικασία αναζήτησης αυτοκινήτου τον πρώτο λόγο είχαν οι πίνακες επιδόσεων και ιπποδύναμης. Σήμερα η κατανάλωση έχει τον πρώτο λόγο, την έχουμε αναγάγει σε «επιστήμη» και στο παρακάτω βίντεο θα αναζητηθεί η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή ταχύτητας!
kausima
Αρχικά να διασαφηνίσουμε ότι, όπως είναι λογικό, η ειδική κατανάλωση του κινητήρα μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που δεν σχετίζονται με τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου, όπως η κλίση
του οδοστρώματος, η αντίσταση του αμαξώματος, η κατάσταση των ελαστικών και της ασφάλτου, το βάρος και λοιπά.
Πότε είναι, όμως, πετυχαίνουμε την ελάχιστη κατανάλωση σε δεδομένες συνθήκες και ποιο στυλ οδήγησης πρέπει να επιλέξουμε για να γίνει κάτι τέτοιο; Πολλοί πιστεύουν ότι εξοικονομούν καύσιμα στις ελάχιστες στροφές λειτουργίας. Λάθος, οικονομία με 1000 σ.α.λ. και γκάζι βυθισμένο στο πάτωμα δεν υφίσταται. Άλλοι θα πουν εκεί που ο κινητήρα πετυχαίνει τη μέγιστη ροπή του. Πάλι λάθος, ένα ατμοσφαιρικό VW Golf με FSI κινητήρα βγάζει τη μέγιστη ροπή του στις 4.000 σ.α.λ. και ασφαλώς δεν βρίσκεται πάντα εκεί το σημείο ελάχιστης κατανάλωσης.
eidiki katanalwsh
Η αναζήτηση της ελάχιστης κατανάλωσης είναι αρκετά πιο πολύπλοκή διαδικασία και διαφέρει από κινητήρα σε κινητήρα, αλλά το διάγραμμα της ειδικής κατανάλωσης καυσίμου ( BSFC-brake specific fuel consumption) είναι αυτό που μας βοηθά να καταλήξουμε στην ιδανική ταχύτητα οδήγησης για ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης. Στον οριζόντιο άξονα βρίσκονται οι στροφές λειτουργίας και στον κατακόρυφο η ροπή ενώ η κόκκινη περιοχή υποδηλώνει το εύρος στο οποίο πρέπει να λειτουργεί ο κινητήρας για την επίτευξη ελάχιστης κατανάλωσης.
katanalwsh
Η δική μας συμβουλή είναι να οδηγείτε λίγο χαμηλότερα από τις στροφές που εμφανίζεται η μέγιστη ροπή, πχ 1500 με 1.800 σ.α.λ. σε έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα που εμφανίζει τη μέγιστη ροπή από τις περίπου 2.000 σ.α.λ., ενώ όταν απαιτείται υψηλό φορτίο (πχ ανηφόρα ή προσπέραση), κατεβάστε μία ταχύτητα και κινηθείτε στις στροφές που η ροπή μεγιστοποιείται, πχ 3.500 σ.α.λ. Η ελάχιστη κατανάλωση του κινητήρα συνδέεται τόσο με τις στροφές του κινητήρα και την ταχύτητα του οχήματος, όσο και με το φορτίο (πάτημα γκαζιού).
Στο παρακάτω βίντεο του «Engineering Explained» θα δείτε πως διαφοροποιείται η στιγμιαία κατανάλωση στις ίδιες συνθήκες, με σταθερή ταχύτητα, ανάλογα με τη σχέση που έχει επιλεχθεί στο κιβώτιο ταχυτήτων. Θυμηθείτε, χαμηλές στροφές και γκάζι στο πάτωμα δεν πρόκειται να προσφέρουν οικονομία!