CarΗellas: GP Κίνας: Από τον Nino στον Lewis

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

GP Κίνας: Από τον Nino στον Lewis

Ο Lewis Hamilton θριάμβευσε με καταιγιστικό τρόπο στον 1000ο αγώνα στην ιστορία της Formula 1 κλέβοντας την νίκη και την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα από τον Valtteri Bottas. Εκ νέου απογοητευτική η εικόνα της Ferrari.
Πριν 69 χρόνια, στις 13 Μαΐου του 1950, ο Nino Farina έφτανε πρώτος στον τερματισμό του Βρετανικού Grand Prix, έπαιρνε την καρώ σημαία και έγραφε την πρώτη παράγραφο στο «χρυσό βιβλίο» της ιστορίας
της Formula 1. Δίπλα του στο βάθρο των νικητών στέκονταν ο Luigi Fagioli και ο Reg Parnell σε ένα μαγικό 1-2-3 για την Alfa Romeo, που έμελλε κιόλας να δει τον Farina να κατακτά το πρωτάθλημα για λογαριασμό της στο τέλος εκείνης της σεζόν.
999 Grand Prix αργότερα, και καθώς η Formula 1 γιόρταζε την χρυσή επέτειο της συμπλήρωσης ενός ολόκληρου millennium αγώνων, ο Lewis Hamilton έγραφε ξανά το όνομά του στην λίστα των νικητών, σκοράροντας την 75η της καριέρας του και πλησιάζοντας έτι περαιτέρω στο απόλυτο ρεκόρ των 91 του Michael Schumacher.
Ο Βρετανός ήταν καταιγιστικός, πήρε την πρωτοπορία του αγώνα στην εκκίνηση και δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί κιόλας για πρώτη φορά φέτος στην πρώτη θέση της βαθμολογίας των οδηγών ύστερα από την εκπληκτική του εμφάνιση στην Σαγκάη.
Ο Valtteri Bottas, από την άλλη, δεν κατάφερε να μετουσιώσει σε νίκη την εντυπωσιακή pole position που πέτυχε χθες και έμεινε δεύτερος, σκοράροντας όμως το τρίτο σερί 1-2 της Mercedes και ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Williams από το 1992 όταν η Βρετανική ομάδα, στην χρονιά της απόλυτης κυριαρχίας της, είχε καταφέρει το απόλυτο των βαθμών στους τρεις πρώτους αγώνες της σεζόν.
Αντίθετα, προβληματισμός επικρατεί ξανά στο στρατόπεδο της Ferrari, που έχασε με «κάτω τα χέρια» για δεύτερο Grand Prix εφέτος και συνάμα είδε τους δύο πιλότους της να μάχονται σφοδρά εντός πίστας τόσο πριν όσο και μετά την οδηγία που δόθηκε από το κόκκινο pitwall στον Charles Leclerc να αφήσει τον ομόσταυλό του, Sebastian Vettel, να περάσει.
Αυτή η οδηγία ήταν που χάρισε την τρίτη θέση του πόντιουμ στον Seb ενώ συνάμα πιθανώς κόστισε την τέταρτη στον Leclerc, αφού ο Μονεγάσκος αναγκάστηκε να «μακρύνει» το πρώτο του stint και υπέστη το undercut από την Red Bull του Max Verstappen, που κατάφερε να κρατηθεί μπροστά από το δεύτερο κόκκινο μονοθέσιο ως το τέλος.
Έκτος, αλλά με τον bonus πόντο για τον ταχύτερο γύρο τερμάτισε ο Pierre Gasly, σε μια πρώτη καλή εμφάνιση του Γάλλου για λογαριασμό των «Κόκκινων Ταύρων», με τον πρώην των Αυστριακών, Daniel Ricciardo, να τερματίζει λίγο πιο πίσω στην έβδομη θέση, πετυχαίνοντας τους πρώτους του βαθμούς με τα χρώματα της Renault. Εντυπωσιακός όγδοος είδε την καρώ σημαία ο Sergio Perez, ύστερα από ένα μέτριο -έως σήμερα- διήμερο για την Racing Point ενώ στην δεκάδα βρέθηκε και ο Kimi Raikkonen με την ένατη θέση για λογαριασμό της Alfa Romeo Racing.
Τον τελευταίο διαθέσιμο βαθμό μάζεψε ο Alexander Albon, που εκκινούσε από το pitlane ύστερα από το τρομακτικό ατύχημα που είχε στο FP3 και δεν του επέτρεψε να πάρει μέρος στις Κατατακτήριες Δοκιμές. Αυτό, δεν απέτρεψε τον Ταϊλανδό να κάνει ένα εκπληκτικό recovery drive που τον έφερε στους βαθμούς για δεύτερο συνεχόμενο Grand Prix.
Αντίθετα, τόσο ο Romain Grosjean όσο και ο Kevin Magnussen έμειναν ξανά εκτός δεκάδας, παρά τον ενθαρρυντικό ρυθμό που είχαν εκ νέου στις Κατατακτήριες Δοκιμές, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση που είχε καλλιεργηθεί μετά τον αγώνα του Μπαχρέιν, πως οι Haas υστερούν σε ρυθμό με πολλά καύσιμα.
Ανάμεσα στους δύο πιλότους της Αμερικανικής ομάδας τερμάτισε ο Lance Stroll, με την δεύτερη Racing Point, ενώ την μόλις 14η θέση σκόραρε ο Carlos Sainz Jr, που στάθηκε άτυχος ξανά, αυτήν την φορά λίγο μετά την εκκίνηση, όταν και είχε επαφή με τον Daniil Kvyat.
Μία επαφή που έστειλε τον Ρώσο πάνω στο άλλο μονοθέσιο της McLaren, αυτό του Lando Norris και ανάγκασε τελικά τόσο τον Ρώσο όσο και τον νεαρό Βρετανό να οδηγηθούν στην εγκατάλειψη.
Στις τελευταίες τρεις θέσεις που πήραν κατάταξη, βρέθηκαν, για άλλον έναν αγώνα, ο Antonio Giovinazzi, που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με το μονοθέσιό του όλο το τριήμερο και έχασε πολύτιμο χρόνο δοκιμών, καθώς και οι δύο Williams, με τον George Russell για άλλο ένα Grand Prix μπροστά από τον Robert Kubica. Εκτός των Kvyat και Norris, εκτός αγώνα τέθηκε και ο Nico Hulkenberg με ένα δεύτερο σερί μηχανικό πρόβλημα για την R.S.19 του.
Το γαϊτανάκι του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1, συνεχίζεται σε δύο εβδομάδες από τώρα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, το τριήμερο του Πάσχα, με τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές να είναι προγραμματισμένες για την Μεγάλη Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι και τον τέταρτο αγώνα της σεζόν την Κυριακή του Πάσχα, στις 16:10 το απόγευμα. Όπως πάντα, όλη η δράση και από το Μπακού θα μεταδοθεί ζωντανά τόσο από την δημόσια τηλεόραση όσο και από την συνδρομητική πλατφόρμα της Cosmote TV
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας

Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!