CarΗellas: Κατατακτήριες GP Αζερμπαϊτζάν: Ο αγνώριστος κύριος Bottas

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Κατατακτήριες GP Αζερμπαϊτζάν: Ο αγνώριστος κύριος Bottas

Ο Valtteri Bottas πήρε την pole position σε μια υπερανατρεπτική διαδικασία Κατατακτηρίων Δοκιμών, τρέλανε Θεούς και δαίμονες με την εμφάνισή του και μαζί με τον Lewis Hamilton κλέψανε μέσα από τα χέρια της Ferrari το ‘lock-out’ στην πρώτη σειρά του grid.
Λίγες ώρες νωρίτερα, και μετά την εμφατική επικράτηση της Scuderia Ferrari στις τρίτες ελεύθερες δοκιμές, όλος ο μηχανοκίνητος κόσμος έβλεπε στο πρόσωπο των Ιταλών (και κυρίως του Charles Leclerc) το
απόλυτο και αξεπέραστο φαβορί για την pole position του τέταρτου αγώνα της σεζόν στο Baku του Αζερμπαϊτζάν. 
Το πως κάτι περισσότερο τρεις ώρες αργότερα οι δύο Mercedes «καπάρωσαν» για τρίτη φορά φέτος αμφότερες τις θέσεις της πρώτης σειράς του αυριανού grid μοιάζει μάλλον με ένα μυστήριο, στο οποίο ο κόσμος ξέρει την απάντηση αλλά συνεχίζει να μοιάζει με ένα άλυτο sudoku στις τάξεις της ομάδας του Maranello. Το αξιοσημείωτο είναι πως νικητής της ενδοοικογενειακής μάχης των «Ασημί Βελών» ανακηρύχθηκε για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα ο Valtteri Bottas, που σε συνέχεια των εκπληκτικών και εξόχως ανανεωμένων φετινών του εμφανίσεων την φετινή χρονιά, ντούμπλαρε τις pole position του με έναν μαγικό γύρο στο φινάλε της διαδικασίας, που υπερκέρασε τον αρχικό εξόχως απλησίαστο χρόνο που είχε σημειώσει ο team-mate του.
Ο Sebastian Vettel έμεινε τελικά στην τρίτη θέση, γεμάτος με ερωτηματικά τόσο για τον δικό του όσο και για τον ρυθμό της Mercedes που πέτυχε την ολική επαναφορά και έβαλε ξανά αμφότερα τα μονοθέσιά της μπροστά από εκείνα των κόκκινων. Το έτερο μονοθέσιο της Ferrari εξάλλου, που οι bookmakers έδιναν και ως φαβορί για να κινηθεί ταχύτερα από όλους στην ταχύτατη και στενή διαδρομή των δρόμων της Αζέρικης πρωτεύουσας, έμεινε εκτός δράσης από τα μισά του Q2, όταν ο Charles Leclerc που το πιλόταρε, έπεσε στον τοίχο της στροφής 8, στο πλάι του κάστρου, στην προσπάθειά του να προκριθεί με την μέση γόμα στον τελικό των κατατακτήριων. Ο στόχος επετεύχθη τελικά και ο Μονεγάσκος θα είναι ο μόνος από την πρώτη δεκάδα με διαφορετική στρατηγική στην εκκίνηση, κόστισε όμως τόσο στον ίδιο μια πιθανή pole position όσο και στην διαδικασία την δεύτερη διακοπή της ημέρας.
Η πρώτη είχε έρθει περίπου μισή ώρα νωρίτερα, όταν στην ίδια στροφή ο Robert Kubica «βύθισε» το μονοθέσιό του στις μπαριέρες στην προσπάθειά του να υπερκεράσει τον George Russell «στο νήμα» της διαδικασίας και να αποφύγει την τελευταία θέση των Κατατακτήριων. Τελευταίος ούτως ή άλλως, θα πάρει εκκίνηση ο Pierre Gasly, ο οποίος μετά την γκάφα του να μην πάει εγκαίρως στην πλάστιγγα για ζύγισμα ύστερα από το τέλος του χθεσινού FP2, κλήθηκε από τους αγωνοδίκες να λάβει εκκίνηση από το pitlane.
Κάπως έτσι, με δύο μονοθέσια της Big 3 εξουδετερωμένα, ο Sergio Perez προέλασε στην πέμπτη θέση και καλοβλέπει στον αυριανό αγώνα ακόμα ένα βάθρο, ύστερα από αυτά που πήρε τερματίζοντας τρίτος εδώ τόσο το 2016 στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Grand Prix όσο και πέρυσι, κάνοντας μάλιστα τον εαυτό του τον μοναδικό πιλότο με πάνω από μία παρουσία στο βάθρο στην πίστα του Μπακού! Στην έκτη θέση έμεινε ο Daniil Kvyat, που επιβεβαίωσε τον πολύ καλό ρυθμό της Toro Rosso το τρέχον Σαββατοκύριακο, αφήνοντας πίσω του την McLaren του Lando Norris, που βρέθηκε για τρίτη φορά φέτος στο Q3 καθώς και τις δύο Alfa Romeo, των Antonio Giovinazzi και Kimi Raikkonen. Δυστυχώς όμως για τον Ιταλό, που κάνει την παρθενική του εμφάνιση στο Baku με μονοθέσιο της Formula 1, η πρώτη παρουσία του στον τελικό των Κατατακτήριων και η όγδοη θέση που κατέκτησε δεν θα μεταφερθούν στον αυριανό αγώνα, καθώς μια αλλαγή στα ηλεκτρονικά της C38 του, θα του αποφέρει ποινή δέκα θέσεων στο grid. Κάπως έτσι, τόσο ο Φινλανδός ομόσταυλός του, όσο και ο Leclerc θα προβιβαστούν και θέση στην δεκάδα με ελεύθερη επιλογή ελαστικών θα πάρει και ο Carlos Sainz Jr. με την δεύτερη McLaren-Renault.
11ος θα παραταχθεί στο grid ο Daniel Ricciardo, ύστερα από μια εφιαλτική περίοδο κατατακτήριων δοκιμών για την Renault, που είδε τον Αυστραλό να γλιτώνει στο τσακ από τις «δαγκάνες» του αποκλεισμού στο Q1, την ώρα που ο ομόσταυλός του Nico Hulkenberg ήταν λιγότερο τυχερός και τερμάτισε μόλις στην 18η θέση (αύριο 16ος). Δίπλα στον Ricciardo, στην έκτη σειρά του grid θα τοποθετηθεί το μονοθέσιο του Alex Albon, που δεν κατάφερε να ακολουθήσει στα χνάρια του team-mate του και να περάσει στον τελικό, με τον Kevin Magnussen να παρατάσσεται ως η πρώτη Haas στην αυριανή 13η θέση (14ος στις κατατακτήριες δοκιμές). Εκτός από το Q1, πέρα από τον Hulkenberg και τις δύο Williams έμειναν τόσο ο Lance Stroll, σε μια απογοητευτική εμφάνιση για τον Καναδό της Racing Point όσο και η δεύτερη Haas του Romain Grosjean.
Τα κόκκινα φώτα για την εκκίνηση του αυριανού αγώνα, 1001ου στην ιστορία του σπορ θα σβήσουν στις 15:10 ώρα Ελλάδος με την μετάδοσή του να γίνεται τόσο από την ΕΡΤ SPORTS HD όσο και από το Cosmote Sport5HD. 
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!