CarΗellas: Κατατακτήριες: Κινέζος «αυτοκράτορας»

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Κατατακτήριες: Κινέζος «αυτοκράτορας»

Ο Sebastian Vettel πήρε μια εμφατική pole position, η Ferrari έκανε lock out στην πρώτη σειρά της εκκίνησης σε μια πίστα που παραδοσιακά ταιριάζει στην Mercedes και ο αυριανός αγώνας προσφέρεται για μια ολική αλλαγή δεδομένων στην Formula 1.
GP Κίνας
Ομολογουμένως, μπαίνοντας στο τριήμερο για τον τρίτο αγώνα της σεζόν στην Σαγκάη, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Mercedes. Η Γερμανική εταιρεία, μετά από δύο ανέλπιστες ήττες στους πρώτους
αγώνες της σεζόν κατέφθασε στην Κίνα, μια πίστα όπου έχει να χάσει την pole position από το 2011 (!) με σκοπό να κάνει την ολική επαναφορά και να ξαναμπεί για τα καλά στην κούρσα του τίτλου. Συνάμα, η Κίνα δεν είναι μόνο μια από τις πίστες που ταιριάζουν άψογα στα μονοθέσια της Mercedes αλλά συγκαταλέγεται και στις αγαπημένες του Lewis Hamilton, καθώς ο Βρετανός μετά το κλακάζ που έπαθε εκεί στην πρώτη του σεζόν και το οποίο του κόστισε το πρωτάθλημα, επέστρεψε και πήρε πέντε νίκες στην Σαγκάη.
Έτσι η pole position την οποία κατέκτησε με εμφατικό τρόπο ο Sebastian Vettel σήμερα, στις Κατατακτήριες δοκιμές, αποκτά επιπλέον βαρύτητα, ειδικά παρατηρώντας κανείς την διαφορά του Γερμανού από τα ασημί μονοθέσια που περιορίστηκαν στην δεύτερη σειρά της εκκίνησης. Ο Vettel, με έναν εξαιρετικό τελευταίο γύρο πιστοποίησε την υπεροχή που είχε δείξει η Ferrari ήδη από το FP3, «έκλεψε» μέσα από τα χέρια του Kimi Raikkonen ξανά την πρώτη θέση, θα εκκινήσει αύριο από την πιο προνομιούχα θέση του grid, με στόχο το τρία στα τρία και την εκ νέου διεύρυνση της διαφοράς του από τον μεγάλο του αντίπαλο και νυν παγκόσμιο πρωταθλητή Lewis Hamilton.
garagistas_thumb[2]
Ένας Hamilton, ο οποίος δεν μπόρεσε καν να ξεπεράσει τον μαχητικότατο team-mate του, Valtteri Bottas, παράτησε μάλιστα την τελευταία του προσπάθεια και θα εκκινήσει αύριο από την τέταρτη θέση του grid, με στόχο ένα καλύτερο πλασάρισμα και εκμεταλλευόμενος την στρατηγική της Mercedes, που του έδωσε την δυνατότητα να εκκινήσει με την soft γόμα, όπως και ο Bottas, και να πάει, κατά πάσα πιθανότητα σε στρατηγική ενός pit-stop. Μία στρατηγική, την οποία όμως κόπιαρε και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία στο Q2 η Scuderia Ferrari, με αποτέλεσμα τόσο ο Sebastian Vettel όσο και ο Kimi Raikkonen να δουν κι αυτοί τα κόκκινα φώτα να σβήνουν φορώντας την μαλακή γόμα.
Πίσω από τα τέσσερα πρώτα μονοθέσια και στην τρίτη σειρά του grid θα βρεθούν οι δύο Red Bull, με τον Max Verstappen να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό των πρώτων και να μένει στην πέμπτη θέση, έχοντας δίπλα του τον ομόσταυλό του, Daniel Ricciardo, του οποίου οι μηχανικοί έδωσαν μάχη με τον χρόνο για να αλλάξουν στην ώρα του τον κινητήρα του Αυστραλού ενόψει κατατακτηρίων. Εντέλει, τα κατάφεραν οριακά αλλά ο πάντα χαμογελαστός Dan δεν είχε την δυνατότητα να παλέψει για κάτι καλύτερο από την έκτη θέση.
Κατάταξη
Από την έβδομη θέση θα εκκινήσει για πρώτη φορά φέτος ο Nico Hulkenberg, ο οποίος έφερε ξανά την Renault του πολύ ψηλά, στην «best of the rest» θέση, περίπου τρία δέκατα ταχύτερα από τον Carlos Sainz Jr. που θα εκκινήσει ένατος. Ανάμεσά τους, ο εντυπωσιακός Sergio Perez, στην πρώτη του φετινή παρουσία στο Q3 με την αναγεννημένη Force India, ενώ την δέκατη μόλις θέση κατέλαβε ο Romain Grosjean, που προκρίθηκε στην τελευταία φάση των κατατακτηρίων εις βάρος του team-mate του, Kevin Magnussen, που θα βρεθεί αύριο στην έκτη σειρά της εκκίνησης.
Δίπλα στον Δανό και πίσω από την Haas του Romain Grosjean θα είναι η έτερη Force India, του Esteban Ocon, με τις δύο McLaren να ακολουθούν, για άλλη μια φορά εκτός Q3 και με τον Fernando Alonso να προηγείται με διαφορά τριών δεκάτων του δευτερολέπτου από τον Stoffel Vandoorne. Την τελευταία θέση στο Q2 κατέλαβε ο Brendon Hartley με την Toro Rosso-Honda που απογοήτευσε στις κρύες συνθήκες της Σαγκάης.
Εκτός από την πρώτη φάση των Κατατακτηρίων έμειναν ο Sergey Sirotkin, για μόλις μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου έναντι του Hartley, η αποκάλυψη του Bahrain, Pierre Gasly με την άλλη STR-Honda, καθώς και οι συνήθεις ύποπτοι, Lance Stroll, Charles Leclerc και Marcus Ericsson.
Η εκκίνηση του αυριανού αγώνα θα δοθεί στις 09:10 το πρωί και αυτός θα μεταδοθεί ζωντανά από τo Cosmote Sport 5HD, με την απευθείας σύνδεση να ξεκινά από τις 08:45. Σε μαγνητοσκόπηση τα καλύτερα στιγμιότυπα των Κατατακτηρίων Δοκιμών και ο Αγώνας από την ΕΡΤ2 στις 15:00 και 16:10 η ώρα το απόγευμα αντίστοιχα.
πρόγραμμα
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!