CarΗellas: Υποστροφική στο «τεστ ταράνδου» η BMW X2 (vid)

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Υποστροφική στο «τεστ ταράνδου» η BMW X2 (vid)

Τα SUV και το περίφημο τεστ του ταράνδου δεν είναι και τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Από τη μία είναι λογικό. Τα SUV έχουν ένα σχετικό ύψος από το έδαφος γιατί είναι αυτοκίνητα παντός εδάφους. Επομένως, προσπαθούν να ικανοποιούν πολλές απαιτήσεις εντός και εκτός δρόμου.
bmw x2
Η BMW X2 δε μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα «καθαρόαιμο» SUV, αφού έχει χαμηλό ύψος, μήκος 4.36 μέτρα και είναι χτισμένη ουσιαστικά πάνω στην ίδια πλατφόρμα (UKL2), όμοια με των Χ1 και Mini
Countryman.
Τι είναι το περίφημο τεστ ταράνδου;
Το τεστ ταράνδου είναι μια δοκιμασία στην οποία υπόκεινται όλα τα νέα μοντέλα προκειμένου να διαπιστωθεί το πόσο καλά μπορούν να αποφύγουν ένα ξαφνικό εμπόδιο που μπορεί να τους παρουσιαστεί στον δρόμο. Η διαδικασία αυτή είναι τυποποιημένη σύμφωνα με το πρότυπο ISO 3888-2. Το τεστ αυτό είναι σχεδιασμένο, έτσι ώστε να προσομοιώνει επακριβώς τις αληθινές συνθήκες κατά την οδήγηση, όπως πχ το να σου πεταχτεί ένα παιδί στο δρόμο ή κάτι αντίστοιχο. Έτσι κατασκευάζεται μία πίστα με κώνους, οι οποίοι σηματοδοτούν τα όρια της και δημιουργούν με την τοποθέτηση τους ακαριαίες στροφές. Το αυτοκίνητο λοιπόν, καλείται να στρίψει μέσα σε αυτά τα όρια του μήκους της πίστας, αλλά και των διαδοχικών στροφών, χωρίς να τουμπάρει και χωρίς γλιστρήσει. Με λίγα λόγια ελέγχεται η ταχύτητα στην οποία πλέον δεν υφίσταται έλεγχος και το λεγόμενο «body roll».
Πάμε πάλι πίσω…
Σε αυτό τεστ, λοιπόν, η Χ2 ανταποκρίθηκε μεν στο θέμα των κλίσεων του αμαξώματος, όπου δεν εμφάνισε μεγάλη μεταφορά βάρους, αλλά γλίστρησε και δεν έστριψε εύκολα εμφανίζοντας υποστροφική τάση, «πέταξε τα μούτρα», όπως συχνά λέμε. Γι’ αυτό το φαινόμενο μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες, από τα ελαστικά, μέχρι τον χειριστή ή την ανάρτηση του οχήματος. Γενικά, οφείλεται σε γεωμετρικά χαρακτηριστικά του συνόλου του αυτοκινήτου. Δείτε στα παρακάτω βίντεο πως αντέδρασε η BMW X2, αλλά και η «αντίπαλος» της, Mercedes-Benz GLA.
Σύνταξη κειμένου: Γιάννης Μπόκας