CarΗellas: Κατατακτήριες Αζερμπαϊτζάν: Ο Γερμανός ξανάρθε

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Κατατακτήριες Αζερμπαϊτζάν: Ο Γερμανός ξανάρθε

Μετά από μια κάκιστη Παρασκευή, ο Sebastian Vettel επανήλθε δυναμικά, πήρε την πρώτη θέση στις τρίτες Ελεύθερες Δοκιμές και ύστερα και την pole-position. Πίσω του οι δύο Mercedes με τους Lewis Hamilton και Valtteri Bottas. GP Baku
Η χθεσινή ημέρα υπήρξε τραγική για τον Sebastian Vettel. Ο Γερμανός πολυπρωταθλητής τερμάτισε μόλις δέκατος και ενδέκατος στις δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών ενόσω πάλευε για να βρει την ισορροπία του
μονοθεσίου. Σύμφωνα όμως και με το ρητό της Σκάρλετ Ο’ Χάρα στο «Όσα παίρνει ο άνεμος», «After all tomorrow is another day» και έτσι τόσο ο Vettel όσο και η SF71-H του επανεμφανίστηκαν σήμερα στην πίστα του Baku και κατέλαβαν την πρώτη θέση στις τρίτες ελεύθερες δοκιμές και ύστερα και την pole position σε μια χαώδη περίοδο κατατακτηρίων δοκιμών.
Πίσω από τον Γερμανό, που κατέκτησε την τρίτη συνεχόμενη pole-position του, μετά από αυτές σε Μπαχρέιν και Κίνα, περιορίστηκαν οι δύο Mercedes που παρ ’ότι επέδειξαν βελτιωμένη εικόνα σήμερα, δεν είχαν τον ρυθμό να κοντράρουν τις ταχύτερες Ferrari και έτσι ο Lewis Hamilton και ο Valtteri Bottas θα κυνηγήσουν την πρώτη νίκη των «Ασημί Βελών» από την δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Οι απογοητεύσεις της ημέρας δεν είναι άλλες από τους πιλότους που ακολουθούν στην κατάταξη. Αρχικά, οι δύο Red Bull δεν μπόρεσαν τελικά να χτυπήσουν τις δύο κορυφαίες ομάδες και παρά το χθεσινό εξαιρετικό πρόσωπο, οι Daniel Ricciardo και Max Verstappen δεν κατάφεραν τίποτα καλύτερο από την τέταρτη και πέμπτη θέση στο grid αντίστοιχα. Οι πέντε πρώτοι θα εκκινήσουν μάλιστα αύριο με την supersoft γόμα, εν αντιθέσει με την υπόλοιπη δεκάδα, που προκρίθηκε στο Q3 με την ultrasoft. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο έκτος Kimi Raikkonen, με τον Φινλανδό να κάνει αλλεπάλληλα λάθη, τόσο στην δεύτερη περίοδο των κατατακτηρίων, που δεν του επέτρεψαν να προκριθεί φορώντας την πολύ μαλακή γόμα, όσο και στον τελευταίο του γύρο και ενόσω είχε τον ρυθμό να απειλήσει την πρώτη θέση του Sebastian Vettel.
garagistas[4]
Οι υπόλοιποι που πήραν την πρόκριση για το Q3 ήταν οι πιλότοι των Force India και Renault. Ο Esteban Ocon και ο Sergio Perez πιστοποιήσαν την πολύ βελτιωμένη εικόνα των Ινδικών μονοθεσίων και κατατάχθηκαν στην έβδομη και όγδοη θέση, πολύ κοντά στους χρόνους των “Big Three” και πάνω από τους Nico Hulkenberg και Carlos Sainz Jr, που συμπλήρωσαν την δεκάδα.
Σε αυτήν βέβαια θα προβιβαστεί αύριο ο 11ος Lance Stroll, μετά την ποινή πέντε θέσεων που έχει επιβληθεί στον Nico Hulkenberg για αλλαγή κιβωτίου και η οποία θα τον φέρει στην 14η θέση. Εκτός του Stroll, μία θέση θα κερδίσουν παράλληλα και η έτερη Williams, του Sergey Sirotkin, στο καλύτερο φετινό πλασάρισμα της Βρετανικής ομάδας, ο 13ος Fernando Alonso και ο εντυπωσιακός Charles Leclerc, που έφερε το μονοθέσιο της Sauber για πρώτη φορά φέτος στο Q2.
15ος, ακριβώς πίσω από τον Hulkenberg, θα βρεθεί ο Kevin Magnussen, που μετά και το πρόβλημα στο κιβώτιο που αντιμετώπισε ο team-mate του, Romain Grosjean, ολοκλήρωσε μια πολύ άσχημη περίοδο κατατακτήριων δοκιμών για την Haas, που είδε αμφότερα τα μονοθέσια της στις τελευταίες θέσεις του grid.
Εκτός του Grosjean, από την πρώτη περίοδο κατατακτηρίων δοκιμών αποκλείστηκαν και οι Stoffel Vandoorne, Pierre Gasly, Marcus Ericsson και Brendon Hartley, με τις δύο Toro Rosso να εμπλέκονται σε ένα τρομακτικό σκηνικό, όταν ο -έχων υποστεί κλατάρισμα- Hartley βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στον Gasly, πο
υ τον απέφυγε οριακά, γλιτώνοντας από ένα εντυπωσιακό ατύχημα, αλλά καταστρέφοντας παράλληλα τις ελπίδες του για πρόκριση στο Q2.
κατάταξη
Ο αυριανός αγώνας, που θα μεταδοθεί παράλληλα από την Cosmote Sport5 HD και από την συχνότητα της ΕΡΤ2 θα ξεκινήσει στις 15:10 ώρα Ελλάδος, με τις μαγνητοσκοπημένες κατατακτήριες δοκιμές να προβάλλονται στην δημόσια τηλεόραση μία ώρα νωρίτερα.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!