CarΗellas: Τι εστί συνοδηγός σε rally; (vid)

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Τι εστί συνοδηγός σε rally; (vid)

Ο συνοδηγός στα rally είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο από μόνος του. Τίποτα δε γίνεται χωρίς αυτόν. Προφανώς τίποτα δεν μπορεί να γίνει και χωρίς τον οδηγό, άρα η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για την επίτευξη, όχι μόνο μιας νίκης, αλλά και ενός απλού τερματισμού.
co-driver
Σε έναν αγώνα, ο οδηγός είναι τα χέρια και ο συνοδηγός το μυαλό. Εάν δεν δώσει εντολή το μυαλό, τα χέρια δεν μπορούν να κινηθούν. Συνεπώς οι ευθύνες που έχει ο συνοδηγός είναι πάρα πολλές και πρέπει να
ενεργεί κάτω από την πίεση μιας ειδικής διαδρομής. Το παραμικρό λάθος του μπορεί να στοιχίσει από ένα τσαλακωμένο αυτοκίνητο έως ανθρώπινες ζωές.
Οδηγός και συνοδηγός κρατούν ο ένας την ζωή του άλλου στα χέρια τους και τα λάθη είναι ένα συχνό φαινόμενο, όπως πχ αυτό που έκανε ο συνοδηγός του Kris Meeke στον αγώνα της Κορσικής το περασμένο Σαββατοκύριακο, το οποίο φυσικά τους κόστισε όλο τον αγώνα. Πιο συγκεκριμένα, όπως θα δείτε και στο βίντεο ήταν μία 5η αριστερή, με αποτέλεσμα ο Meeke να μην κόψει καθόλου. Εν τέλει, όμως, η αριστερή αυτή ήταν δεν ήταν 5η , αλλά 3η ή 4η κατά πάσα πιθανότητα.
Ο Meeke δεν έκοψε κι όταν είδε ότι ο δρόμος μαζεύεται πολύ γρήγορα πάτησε δυνατά τα φρένα, αλλά δεν υπήρχε περιθώριο να σωθεί κάτι κι έτσι κατέληξαν σε ένα χωράφι. Μάλιστα θα δείτε και στο βίντεο ότι, όταν σταμάτησαν, ο Meeke ρώτησε ειρωνικά και τον συνοδηγό του Paul Nagle: Five left? Five left?
Τελικά, όλα πήγαν καλά. Το αυτοκίνητο δεν έπαθε μεγάλη ζημιά και το σημαντικότερο είναι ότι δεν τραυματίστηκε το πλήρωμα.
Περισσότερα στο βίντεο….
Σύνταξη κειμένου: Γιάννης Μπόκας