CarΗellas: Ένα παιδί μετρούσε τ’άστρα

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Ένα παιδί μετρούσε τ’άστρα

Ο Lewis Hamilton είναι πεντάκις παγκόσμιος πρωταθλητής. Πάρτε τον χρόνο σας και ξαναδιαβάστε το: Πεντάκις Παγκόσμιος πρωταθλητής.
ior1usmygvuwyhddov2g

Μου χρειάστηκαν άλλωστε και μένα τουλάχιστον δύο μέρες μέχρι να συνειδητοποιήσω το μέγεθος του κατορθώματος του Βρετανού και να μπω στην διαδικασία να ψάξω τις λέξεις που θα προσπαθούσαν μέσα
από ένα άρθρο να προσεγγίσουν έστω και στο ελάχιστο την σπουδαιότητα της στιγμής.
Της στιγμής, που ο Max Verstappen διέσχιζε πρώτος την γραμμή του τερματισμού, παίρνοντας την νίκη στο Grand Prix του Μεξικού και σκότωνε και τις τελευταίες μαθηματικές ελπίδες του Sebastian Vettel για μια ολική ανατροπή. Και που ταυτόχρονα χάριζε στον Hamilton την δυνατότητα να τοποθετεί το όνομά του δίπλα σε αυτό του Juan Manuel Fangio, του «Godfather», όπως επανειλημμένα τον έχει χαρακτηρίσει τον τελευταίο καιρό, ως ο δεύτερος πιο επιτυχημένος πιλότος όλων των εποχών.
garagistas
Η πέμπτη αυτή κατάκτηση του τίτλου, που καθιστά τον Hamilton τον μόνο πιλότο μαζί με τον Michael Schumacher που έχει πάρει δύο φορές back to back πρωταθλήματα (2014-2015 / 2017-2018) αποτελεί το μεγαλύτερο κατόρθωμα στην καριέρα του Βρετανού, που ξεκινώντας πριν 27 χρόνια οδηγώντας τηλεκατευθυνόμενα στις αλάνες της Βρετανικής επαρχίας δεν μπορούσε ούτε καν να φανταστεί την μαγική συνέχεια του δικού του υπέροχου παραμυθιού.
Πράγματι, ο Hamilton είχε κάθε λόγο από μικρός όχι μονάχα να μην ονειρεύεται παραμύθια αλλά και να μην πιστεύει καν σε αυτά. Παιδί χωρισμένων γονιών από μια μικροαστική οικογένεια του Stevenage, τα πρώτα χρόνια της ζωής του ακροβατούσε ανάμεσα στους γονείς του, Carmen και Anthony ενώ ταυτόχρονα έψαχνε τα πατήματά του σε μια κοινωνία από την οποία δεν εξέλιπε ο ρατσισμός. Στα έξι του χρόνια γνώρισε το μεγάλο του πάθος, τους αγώνες kart, που έμελλαν να σημαδέψουν ανεξίτηλα την ζωή του με κάθε τρόπο.
Το πρώτο του ιδιόκτητο καρτ ήταν δώρο Χριστουγέννων του πατέρα του, του ανθρώπου, που όπως συχνά λέει και ο ίδιος ο Hamilton ήταν αυτός που πίστεψε περισσότερο από κάθε άλλον στα τρελά όνειρα του μικρού Lewis. Τα όνειρα πως κάποτε θα μπορούσε να βαδίσει στα χνάρια του ήρωά του, Ayrton Senna. Του ήρωα, για τον οποίο έκλαψε πικρά την πρώτη Κυριακή του Μάη του 1994, όταν μόλις στα εννιά του χρόνια πληροφορήθηκε το θάνατο του στην Imola.
Lewis-Hamilton-celebrates-2008-F1-title-Brazil-2008-Foto-LAT-850x491
Αυτό δεν πτόησε τον Hamilton να συνεχίσει την καριέρα του στα καρτ, μια καριέρα την οποία ο Anthony υποστήριξε με κάθε μέσο, εργαζόμενος μέχρι και σε τρεις δουλειές ταυτόχρονα, ενώ παράλληλα φρόντιζε τον ετεροθαλή αδερφό του Lewis, Nicholas, που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση. Όλα αυτά βέβαια δεν τον απομάκρυναν ποτέ από τις πίστες, ακολουθώντας τον γιο του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αγγλικής επικράτειας, για να υποβοηθά την προσπάθειά του στους αγώνες. Όπως χαρακτηριστικά είπε πρόσφατα ο Hamilton, ο πατέρας του παρατηρούσε τα πιο γρήγορα και μεγαλύτερα παιδιά, αναφορικά με τις γραμμές και τα φρεναρίσματά τους, έτσι ώστε το απόγευμα να περνά ατέλειωτες ώρες στο πλάι της πίστας, στεκόμενος εκεί όπου θα έπρεπε να φρενάρει ο Lewis για να μπορέσει να τους ξεπεράσει.
lewis_hamilton_formula_1_mercedes-wallpaper-1920x1200
Η πρώτη «χρυσόσκονη» στο παραμύθι της ζωής του Hamilton έπεσε όταν εκείνος πλησίασε σε μια απονομή βραβείων τον Ron Dennis, τότε ισχυρό άνδρα της McLaren και του είπε αυθορμήτως και ευθαρσώς «Κάποια μέρα θέλω να οδηγώ τα μονοθέσιά σας». Ο Dennis, ήδη εντυπωσιασμένος από το ταλέντο του νεαρού, τον πήρε στην Ακαδημία νέων οδηγών της McLaren στα 13 του χρόνια και έκτοτε, ο Lewis δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω. Κέρδισε πέντε τίτλους μέσα σε έξι χρόνια, στον δρόμο του για την Formula 1 στις μικρές κατηγορίες, μεταξύ αυτών και τον τίτλο του GP2 το 2006. Κάπως έτσι, άνοιξε διάπλατα η πόρτα για να κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της McLaren το 2007. Τα υπόλοιπα, όπως λένε «είναι ιστορία». Μια ιστορία γνωστή και χιλιοειπωμένη. Ύστερα από πολλά σκαμπανεβάσματα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή, ο Lewis Hamilton είναι σήμερα ένας παγκόσμιος superstar, ο μεγαλύτερος που έχει γεννήσει ποτέ η Formula 1. Είναι παράλληλα, ο πιο επιτυχημένος πιλότος της γενιάς του και φιλοδοξεί να γίνει και ο κορυφαίος όλων των εποχών ενώ ταυτόχρονα δεν ξεχνά ποτέ από που ξεκίνησε, παρότι ζει την ζωή του με τους δικούς του όρους, ταξιδεύοντας απ’άκρη σ’άκρη της Γης και ξοδεύοντας μεγάλα ποσά στην διαδικασία.
XPB_899169_HiRes
Αυτός άλλωστε ήταν και ο απαράβατος όρος που είχε θέσει ο Hamilton, όταν πρωτουπέγραψε με την Mercedes το 2013, φεύγοντας από την μητρική αγκαλιά της McLaren και σπάζοντας την επαγγελματική σχέση που διατηρούσε με τον πατέρα του. Ήθελε να κάνει τα πράγματα «his own way».
Έτσι κι έγινε. Μέχρι το 2018 και μέσα σε έξι χρόνια, ο Hamilton έχει λανσάρει την δικιά του κολεξιόν μόδας μέσα από τον οίκο του Tommy Hilfiger, έχει συμμετάσχει σε βιντεοπαιχνίδια όπως το Gran Turismo και το Call of Duty, διατηρεί πολύ στενή σχέση με τον χώρο της showbiz και της μουσικής, φιλοδοξώντας να μεταπηδήσει εκεί όταν τελειώσει η αγωνιστική του καριέρα και τέλος ελέγχει μόνος του όλα τα προσωπικά του θέματα, έχοντας απαρνηθεί τους μάνατζερ, τους διαιτολόγους και τους προπονητές. Αισίως μάλιστα, και στο μέσον της απαιτητικότατης φετινής σεζόν, ο Hamilton στράφηκε στον Vegan τρόπο ζωής, ως μέσο ενδυνάμωσης της φυσικής του κατάστασης αλλά και για να εμπλουτίσει με άλλο ένα ιδιάζον χαρακτηριστικό την μοναδική περσόνα που καλλιεργεί.
lewis_thumb[5]
Κάπως έτσι, ο Βρετανός φαντάζει αυτήν την στιγμή ο πιο «bigger than racing» χαρακτήρας που έχει γεννήσει ποτέ ο χώρος, ο μοναδικός που μπορεί να απειλήσει μέσα στην πίστα τα ρεκόρ του Schumacher και ταυτόχρονα ο εναλλακτικός εαυτός του μικρού παιδιού από το Stevenage, που μετρούσε τα αστέρια στον ουρανό, ελπίζοντας πως κάποτε θα λάμπει κι εκείνος έτσι.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας