CarΗellas: Απολογισμός GP Ιαπωνίας: Ασημένιοι Τίτλοι

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Απολογισμός GP Ιαπωνίας: Ασημένιοι Τίτλοι

Ο Lewis Hamilton και η Mercedes αγκάλιασαν αμφότερους τους τίτλους οδηγών και κατασκευαστών μετά τον θρίαμβό τους στην Suzuka και ετοιμάζονται για ένα ιστορικό «five-peat».
lewis

Ο Lewis Hamilton θριάμβευσε στο Ιαπωνικό Grand Prix παίρνοντας την τέταρτη νίκη του στους ισάριθμους τελευταίους αγώνες, ενώ η Mercedes απήλαυσε άλλο ένα 1-2 μετά από εκείνο μία εβδομάδα νωρίτερα στη
Ρωσία. Κάπως έτσι, ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής και τα «Ασημί Βέλη» εκτόξευσαν κι άλλο, σε δυσθεώρητα πλέον ύψη, την διαφορά τους από τον Sebastian Vettel και την Scuderia Ferrari και είναι έτοιμοι μέσα στους επόμενους αγώνες να πανηγυρίσουν την κατάκτηση των τίτλων σε οδηγούς και κατασκευαστές για πέμπτη φορά στην ιστορία τους.
Πιο συγκεκριμένα, ο Hamilton σκαρφάλωσε με την ένατη νίκη του στην φετινή σεζόν στους 331 βαθμούς και χρειάζεται μόλις άλλους 33 για να πανηγυρίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα στους τέσσερις αγώνες που απομένουν. Κι αυτό γιατί ο Sebastian Vettel βρίσκεται πλέον ολόκληρους 67 βαθμούς μακριά από τον Βρετανό, στους 264 πόντους.
Do5-AJuXgAEpcCw
Την τρίτη θέση του πρωταθλήματος μοιάζει παράλληλα να καπαρώνει και ο Valtteri Bottas, με τον Φινλανδό να αυξάνει την διαφορά από τον συμπατριώτη του της Ferrari, Kimi Raikkonen με 207 βαθμούς έναντι 196 του Iceman. Μάλιστα μετά το σημερινό καταστροφικό για τον Vettel Grand Prix και σε συνδυασμό με την δεύτερη θέση του «wingman» της Mercedes, η διαφορά μεταξύ του Γερμανού και του Bottas είναι μικρότερη από την απόσταση του Vettel από τον πρωτοπόρο Hamilton. Έπειτα, στην πέμπτη και έκτη θέση βρίσκονται σταθερά οι δύο πιλότοι της Red Bull, με τον Daniel Ricciardo να βρίσκεται στους 146 βαθμούς έναντι 173 του Max Verstappen που κινείται ολοταχώς φέτος να ξεπεράσει σε βαθμολογία τον team-mate του για πρώτη φορά στην καριέρα του.
garagistas[4]
Από εκεί και έπειτα ανοιχτή και πολύ έντονη είναι η μάχη για τον τίτλο του «best of the rest» με τρεις πιλότους να ισοβαθμούν στους 53 βαθμούς και την έβδομη θέση της κατάταξης. Αυτοί είναι οι Nico Hulkenberg και Kevin Magnussen, οι οποίοι δεν κατάφεραν να δουν την καρώ σημαία σήμερα αλλά και ο Sergio Perez που τους έφτασε με την έβδομη θέση που κατέκτησε στο Ιαπωνικό Grand Prix.
Μόλις τρεις βαθμούς πιο πίσω είναι ο Fernando Alonso που έχει 50, ενώ στην μάχη για την κατάληψη της πρώτης θέσης ανάμεσα στις ομάδες του midfield είναι και ο Esteban Ocon με 49 βαθμούς. Δωδέκατος παραμένει ο Carlos Sainz Jr. με 39 βαθμούς στο ενεργητικό του ενώ 13ος στην κατάταξη είναι ο Romain Grosjean που έφτασε στους 31 βαθμούς. Αντίθετα, κολλημένοι στους 28 και 21 αντίστοιχα, παρέμειναν μετά την Ιαπωνία τόσο ο Pierre Gasly όσο και ο Charles Leclerc σε ένα συγκινητικό Σαββατοκύριακο για αμφότερους στην επέτειο των τεσσάρων χρόνων από το τραγικό δυστύχημα στην στροφή Dunlop που στέρησε την ζωή από τον μέντορά τους, Jules Bianchi.
Άποντοι στον σημερινό αγώνα έμειναν και οι Stoffel Vandoorne, Lance Stroll, Marcus Ericsson, Brendon Hartley και Sergey Sirotkin, οι οποίοι με οκτώ, έξι, έξι, δύο και έναν βαθμό αντίστοιχα ολοκληρώνουν την 20άδα των πιλότων του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Do4-THaXkAEGsq9
Αντίστοιχα, στην βαθμολογία των Κατασκευαστών η Mercedes έφτασε στους 538 βαθμούς έναντι 460 της Scuderia Ferrari φτάνοντας έτσι την διαφορά ανάμεσα στους Ιταλούς του Maranello και τα ‘Ασημί Βέλη’ στους 78 πόντους. Τρίτη είναι πάντα η Red Bull με 319. Από εκεί και έπειτα, στην μάχη της τέταρτης θέσης, η Haas μείωσε στους οκτώ βαθμούς την διαφορά της από την Renault που κατέχει αυτήν την στιγμή τον τίτλο της «best of the rest» με 92 βαθμούς. Έκτη είναι πάντα η McLaren με 58 βαθμούς, στο κυνήγι της οποίας βρίσκεται η Racing Point Force India που έχει 43. Στις τελευταίες θέσεις παραμένουν η Toro Rosso με 30 και η Sauber με 27 βαθμούς ενώ η Williams είναι μόνιμη δέκατη με μόλις επτά πόντους συνολική συγκομιδή.
Do47SRYW0AEUL3R
Το επόμενο ραντεβού του μαγικού κόσμου της Formula 1 είναι το τριήμερο 19-21 Οκτωβρίου στο Austin του Texas, όπου θα διεξαχθεί ο 18ος γύρος της σεζόν. Εκεί θα έχει την δυνατότητα ο Lewis Hamilton να ισοφαρίσει τον Juan Manuel Fangio με πέντε κατακτήσεις στο πρωτάθλημα των οδηγών, με την προϋπόθεση πως θα σκοράρει οκτώ βαθμούς περισσότερους από τον Sebastian Vettel.
Η προσπάθειά του αυτή θα ξεκινήσει την Παρασκευή το απόγευμα, στις 18:00 ώρα Ελλάδος με τις πρώτες Ελεύθερες δοκιμές, ενώ η δεύτερη περίοδος είναι προγραμματισμένη για τις 22:00 το βράδυ. Στις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου έρχονται με την σειρά τους οι τρίτες ελεύθερες δοκιμές, με τις κατατακτήριες να ξεκινούν τρεις ώρες αργότερα, στις 00:00, ενώ τέλος, το Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών θα κορυφωθεί με τον μεγάλο αγώνα της Κυριακής, στις 21:10. Όλη η δράση θα καλυφθεί ζωντανά από τα αθλητικά κανάλια Cosmote Sport ενώ η ΕΡΤ θα μεταδώσει ζωντανά τον αγώνα και μαγνητοσκοπημένες τις κατατακτήριες δοκιμές την Κυριακή το βράδυ.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!