CarΗellas: Tech: Σύστημα προθέρμανσης πετρελαιοκινητήρα-Προθερμαντήρες (vid)

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Tech: Σύστημα προθέρμανσης πετρελαιοκινητήρα-Προθερμαντήρες (vid)

Η απόδοση των πετρελαιοκινητήρων σε συνδυασμό με την μείωση των εκπομπών των καυσαερίων και την οικονομία καυσίμου, σήμερα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ένα από τα συστήματα που έχει υποστεί τις περισσότερες βελτιώσεις αναμφίβολα είναι το σύστημα τροφοδοσίας των πετρελαιοκινητήρων.
diesel
Εκτός όμως από το σύστημα τροφοδοσίας, μια σειρά από τεχνολογικές εξελίξεις στα διάφορα λειτουργικά συστήματα του κινητήρα, όπως είναι το σύστημα προθέρμανσης και οι προθερμαντήρες συμβάλουν στην
κατασκευή τεχνολογικών επιτευγμάτων ικανών να ανταποκριθούν στις ολοένα αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις αλλά και στις απαιτήσεις των καταναλωτών για ποιότητα, άνεση και οικονομία.
Η πίεση και η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο θάλαμο καύσης μετά το τέλος  της συμπίεσης, μειώνεται από διάφορες διαρροές και απώλειες θερμότητας. Ειδικά στην περίπτωση ψυχρής εκκίνησης όσο πιο ψυχρός είναι ο κινητήρας τόσο πιο δύσκολη είναι η εκκίνησή του. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται βοηθητικές διατάξεις που βοηθούν την εκκίνηση του κινητήρα όταν αυτός είναι ψυχρός. Η κατώτερη θερμοκρασία εκκίνησης εξαρτάται από τον τύπο του κινητήρα. Οι κινητήρες με προθάλαμο καύσης ή προθάλαμο στροβιλισμού, είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς προθερμαντήρες οι οποίοι τοποθετούνται εντός του προθαλάμου και χρησιμεύουν σαν θερμά σημεία για την έναρξη της αυτανάφλεξης του καυσίμου μίγματος. Στην περίπτωση κινητήρων άμεσης έγχυσης, οι προθερμαντήρες τοποθετούνται στη περιφέρεια του θαλάμου καύσης.
prothermanthres
Σε μεγάλους κινητήρες φορτηγών ή άλλων ειδικών οχημάτων μπορεί  να υπάρχει ειδική διάταξη προθέρμανσης του αέρα καύσης στη πολλαπλή εισαγωγή με  φλόγα εκκίνησης ή με ειδικό καύσιμο που αναφλέγεται εύκολα και ψεκάζεται στο ρεύμα εισόδου του αέρα καύσης.
Πλεονεκτήματα:
-Ασφαλής εκκίνηση σε θερμοκρασίες μέχρι -24 °C
-Πολύ μικρός χρόνος θέρμανσης. Εντός 2 δευτερολέπτων επιτυγχάνεται θερμοκρασία 1000 °C στους αναφλεκτήρες.
-Ελεγχόμενη θερμοκρασία προθέρμανσης και μεταθέρμανσης
Πηγή: www.tosynergeio.gr