CarΗellas: FP2-3 GP Αμερικής: Hamilton χθες, Vettel σήμερα

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

FP2-3 GP Αμερικής: Hamilton χθες, Vettel σήμερα

Ο Sebastian Vettel απάντησε στον καταιγιστικό χθεσινό ρυθμό του Lewis Hamilton και πήρε την πρώτη θέση στις σημερινές τρίτες ελεύθερες δοκιμές, προετοιμάζοντάς μας για μεγάλη μάχη ανάμεσά τους σε κατατακτήριες και αγώνα.
gp
Ο Lewis Hamilton ήταν ταχύτερος και μάλιστα δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους ανταγωνιστές του, καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σημειώνοντας εντυπωσιακούς χρόνους στο
βρεγμένο τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών στο Austin των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σήμερα όμως, ήταν η σειρά του Sebastian Vettel να λάμψει, επαναφέροντας στο προσκήνιο την Scuderia Ferrari, που έδειχνε αδύναμη να διεκδικήσει το οτιδήποτε χθες, απέναντι στις κατά πολύ ανώτερες Mercedes. Ο Γερμανός ήταν ταχύτερος όλων σε στεγνές συνθήκες στις τρίτες ελεύθερες δοκιμές, οριακά μπροστά από τον Kimi Raikkonen και τον Lewis Hamilton, με τους τρεις πιλότους να έχουν απόσταση μικρότερη του ενός δεκάτου στο τέλος της διαδικασίας.
Παρ ’όλα αυτά βέβαια, ο Vettel κουβαλά ήδη από την χθεσινή πρώτη περίοδο μία ποινή τριών θέσεων στο grid, λόγω του ότι δεν μείωσε αρκετά τον ρυθμό του κατά την περίοδο της κόκκινης σημαίας που έφερε στην πίστα ο Charles Leclerc και έτσι δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει την pole position σήμερα, που θα βελτίωνε τις πιθανότητές του να κρατηθεί ζωντανός στην μάχη του τίτλου για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα.
Η Ferrari πάντως έδειξε αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με την χθεσινή αποκαρδιωτική εικόνα, όταν οι Raikkonen και Vettel έμειναν μόλις στην δέκατη και ενδέκατη θέση στο FP2, με σοβαρά παράπονα τόσο από την συμπεριφορά του μονοθεσίου όσο και από την φθορά των ενδιάμεσων ελαστικών της Pirelli.
garagistas
Αντίθετη ήταν η εικόνα για την Red Bull, η οποία είδε μεν χθες τον Max Verstappen να πλησιάζει κοντά στους χρόνους του Lewis Hamilton στο FP2, πριν ο Βρετανός σημειώσει άλλο ένα αριστούργημα στην βροχή και ξεφύγει από κάθε ανταγωνισμό, δεν μπόρεσε όμως να επαναλάβει αυτήν την εικόνα και στο στεγνό σήμερα, μένοντας μακριά στην πέμπτη και έκτη θέση, πίσω και από τον Valtteri Bottas που δεν επιχείρησε καν ταχύτερο γύρο με την ultrasoft γόμα.
Από εκεί και έπειτα, πολύ πεσμένη ήταν σε χρόνους και επιδόσεις και η Toro Rosso, με τους Ιταλούς όμως να κουβαλούν ποινές λόγω αλλαγής κινητήρων και άρα πιθανώς να ρίχνουν το βάρος τους περισσότερο στην προετοιμασία του αγώνα της Κυριακής στις σημερινές τρίτες ελεύθερες. Εχθές πάντως, αμφότερες οι STR13 αλλά πολύ περισσότερο ο Brendon Hartley, βγήκαν για ώρα στην πίστα και συμπλήρωσαν πολλούς γύρους στο FP2, σημειώνοντας αρκετά ανταγωνιστικούς χρόνους.
Κάπως έτσι, και με τα δείγματα γραφής με slick γόμες αρκετά περιορισμένα, φαβορί για την κατάληψη της ‘best of the rest’ θέσης δεν υπάρχει, με τις Sauber, Renault, Haas και Force India να δείχνουν όλες ικανές να παλέψουν για τις επιλαχούσες θέσεις της δεκάδας πίσω από την πρώτη εξάδα. Μάλιστα, στις πρόσφατες τρίτες ελεύθερες, και οι τέσσερις είχαν παρουσία μέσα στο Top 10, με τους Charles Leclerc, Sergio Perez, Carlos Sainz Jr. και Romain Grosjean να κατατάσσονται πίσω από τον Daniel Ricciardo, που τερμάτισε στην έκτη θέση.
Αρκετά πίσω, αντίθετα, βρίσκονται για άλλο ένα Σαββατοκύριακο οι Williams και McLaren, αν και η ομάδα του Woking έδειξε πολύ καλό πρόσωπο χθες στο βρεγμένο. Παρ ‘όλα αυτά, σήμερα οι Stoffel Vandoorne και Fernando Alonso δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από την 18η και 20η θέση αντίστοιχα, χωρίς βέβαια να δοκιμάσουν κάποιον γρήγορο γύρο με την ultrasoft γόμα.
FP3
Κάπως έτσι, το Σαββατοκύριακο το οποίο μπορεί να στέψει τον Lewis Hamilton πεντάκις παγκόσμιο πρωταθλητή, μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία, μπαίνει στην τελική του ευθεία, με τις Κατατακτήριες Δοκιμές να είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 00:00 ώρα Ελλάδος. Η μετάδοση τους θα γίνει ζωντανά από το Cosmote Sport5HD και θα ξεκινήσει από τις 23:50 ενώ μαγνητοσκοπημένες θα προβληθούν και από την ΕΡΤ2 αύριο, στις 20:00 το βράδυ.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!