CarΗellas: FP1-2 GP Ιαπωνίας: Χωρίς αντίπαλο

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

FP1-2 GP Ιαπωνίας: Χωρίς αντίπαλο

Ο Lewis Hamilton και η Mercedes εμφανίζονται ως τα απόλυτα φαβορί μετά τις δύο πρώτες Ελεύθερες Δοκιμές στην Suzuka της Ιαπωνίας, κάνοντας «σκόνη» τον ανταγωνισμό. Απαντήσεις ενόψει Σαββατοκύριακου αναζητεί η Ferrari.
lewis-hamilton
Κάποιο «μαγικό κουμπί» μοιάζουν να έχουν βρει οι άνθρωποι της Mercedes και ο Lewis Hamilton στο αναβαθμισμένο μονοθέσιο της Mercedes εδώ και μερικά Grand Prix, όντας πια στην τελική ευθεία του
πρωταθλήματος, με μόλις τέσσερις αγώνες να απομένουν, μετά τον 17ο γύρο της σεζόν που διεξάγεται αυτό το τριήμερο στην Suzuka της Ιαπωνίας. Κι αυτό, γιατί από την Σιγκαπούρη και έπειτα δείχνουν ασταμάτητοι, παίζοντας ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο και προσμοιάζοντας την εικόνα που έδειχναν τα «Ασημί Βέλη» τα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας τους.
Έτσι έγινε και σήμερα τα ξημερώματα, όταν η δράση της Formula 1 ξεκίνησε στην «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» με τον Hamilton νικητή και κυρίαρχο τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, πολύ μπροστά τόσο από τον Valtteri Bottas που τον ακολούθησε όσο και από τις δύο Ferrari, των οποίων οι καλύτεροι χρόνοι της ημέρας δεν ήταν παρά κάτι λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο μακριά από τον Βρετανό πολυπρωταθλητή. Κάπως έτσι, ο Hamilton και οι μηχανικοί του έχουν θέσει σοβαρούς προβληματισμούς στο στρατόπεδο της Ferrari με τον ρυθμό τους, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να προβούν σε ραγδαίες αλλαγές σήμερα το βράδυ με σκοπό να εμφανιστούν πιο ανταγωνιστικοί αύριο.
garagistas
Κοντά στις δύο πιο ισχυρές ομάδες του σπορ βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο και η Red Bull. Οι «Κόκκινοι Ταύροι» είδαν στην πρώτη περίοδο τον Daniel Ricciardo να κατατάσσεται τρίτος, αμέσως πίσω από τις δύο Mercedes, ενώ την σκυτάλη πήρε αργότερα ο Max Verstappen, ο οποίος στην δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών τερμάτισε τέταρτος, ανάμεσα στους Sebastian Vettel και Kimi Raikkonen αλλά συνάμα ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο μακριά από την κορυφή.
Στην μάχη του midfield, δυνατές για άλλο ένα αγωνιστικό τριήμερο αναμένεται να παρουσιαστούν οι Haas και Force India με τους Esteban Ocon και Romain Grosjean στην έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα σε αμφότερες τις περιόδους, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια και για την Sauber, με τον Marcus Ericsson σταθερά στην δεκάδα.
fp1
Από εκεί και έπειτα, ευεργετική δείχνει η αλλαγή κινητήρα στην οποία είχε προβεί στο προηγούμενο Grand Prix ενόψει του εντός έδρας αγώνα της η Honda, με την Ιαπωνική μάρκα, στην οποία ανήκει η πίστα της Suzuka, να βλέπει τα μονοθέσια της Toro Rosso εξόχως ανταγωνιστικά εκεί, με καλύτερο πλασάρισμα της ημέρας την 10η θέση του Brendon Hartley στην δεύτερη περίοδο δοκιμών. Μοναδικό μελανό σημείο για τους Ιάπωνες ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε το δεύτερο μονοθέσιο της ομάδας, στα χέρια του Pierre Gasly, ο οποίος καθηλώθηκε για μεγάλο κομμάτι της ημέρας στο γκαράζ, με πρόβλημα στην τηλεμετρία.Αντίθετα, κανένα από τα δύο της μονοθέσια δεν κατάφερε να βάλει στην δεκάδα η Renault. Η Γαλλική φίρμα, που μάχεται έντονα με την Haas για την κατάληψη της πέμπτης θέσης στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, δείχνει να έχει πέσει λίγο πιο πίσω, παρά το σπάσιμο του curfew από τους μηχανικούς της το βράδυ της Πέμπτης με σκοπό οι δύο R.S.18 να εμφανιστούν όσο πιο ανταγωνιστικές γίνεται στην απαιτητική διαδρομή της Suzuka.
fp2
Τέλος, οι πιο αδύναμες ομάδες του grid για άλλο ένα Σαββατοκύριακο αναμένονται να είναι οι McLaren και Williams. Οι δύο ιστορικές Βρετανικές φίρμες συνεχίζουν να διάγουν ένα εφιαλτικό 2018, βλέποντας εκ νέου σήμερα τα μονοθέσιά τους στις τελευταίες θέσεις των χρόνων σε αμφότερες τις περιόδους, είτε στα χέρια των βασικών είτε των αναπληρωματικών τους πιλότων, αφού ο Lando Norris αντικατέστησε τον Stoffel Vandoorne στην πρώτη περίοδο ελεύθερων στο δεύτερο μονοθέσιο της McLaren.
Η δράση αύριο στην Suzuka θα ξεκινήσει από τις 06:00 το πρωί ώρα Ελλάδος, με τις τρίτες Ελεύθερες Δοκιμές, ενώ οι Κατατακτήριες θα λάβουν χώρα στις 09:00 με όλα τα τεκταινόμενα στην Ιαπωνική πίστα να μεταδίδονται ζωντανά από το Cosmote Sport 5HD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!