CarΗellas: Κατατακτήριες GP Ιαπωνίας: Θρίαμβος και χάος

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Κατατακτήριες GP Ιαπωνίας: Θρίαμβος και χάος

Η Mercedes είδε τον Lewis Hamilton να παίρνει την pole position κάνοντας το 4/4 σε Ελεύθερες και Κατατακτήριες Δοκιμές, κυριαρχώντας απόλυτα στην Suzuka, την ώρα που η Ferrari είναι έτοιμη να πετάξει οριστικά «λευκή πετσέτα» στην μάχη για τον φετινό τίτλο.
lewis pole
Ο Lewis Hamilton θα εκκινήσει από την pole position για πέμπτη φορά στους τελευταίους έξι αγώνες, αύριο το πρωί, στην πίστα της Suzuka, επιβεβαιώνοντας την εικόνα της απόλυτης επικράτησής του αυτό το
τριήμερο, μετά από μια περίοδο κατατακτήριων δοκιμών που είχε εκπλήξεις, βροχή και ανακατατάξεις.
Ο Βρετανός ήταν ασταμάτητος και «κλείδωσε» την πρώτη θέση του grid με έναν έξοχο πρώτο γύρο στο Q3, που τον έφερε 0.229 δευτερόλεπτα πάνω από τον team-mate του, Valtteri Bottas, που μερικά λεπτά νωρίτερα, είχε καταφέρει να σπάσει για λίγο την παντοδυναμία του Hamilton, σημειώνοντας τον ταχύτερο γύρο στο Q2.
Πίσω από τις δύο Mercedes θα βρίσκεται, αύριο το πρωί, ο Max Verstappen και όχι κάποιο από τα δύο κόκκινα μονοθέσια της μεγάλης ανταγωνίστριας των Γερμανών για τους φετινούς παγκόσμιους τίτλους, Ferrari. Η Scuderia έπεσε θύμα της στρατηγικής της να ρισκάρει βγάζοντας με ενδιάμεσα ελαστικά τους πιλότους της στην αρχή του Q3, πριν ακόμα η βροχή δυναμώσει και καταστήσει αδύνατη την οδήγηση στην πίστα με slick γόμα. Κάπως έτσι, και με τον χρόνο των Raikkonen και Vettel για να πετύχουν έναν καλό γύρο με στεγνά ελαστικά να μειώνεται σημαντικά, ο μεν Φινλανδός κατατάχτηκε τέταρτος, ο δε Vettel θα δει τα κόκκινα φώτα να σβήνουν από την ένατη θέση, ύστερα από διαδοχικά λάθη στον ταχύτερο γύρο του.
garagistas
Κάπως έτσι, και σε συνδυασμό με το πρόβλημα στον κινητήρα που περιόρισε τον καταταλαιπωρημένο Daniel Ricciardo στην 15η θέση, ο «best of the rest», Romain Grosjean θα βρεθεί πέμπτος και μάλιστα θα είναι ο μόνος από την πρώτη δεκάδα που θα εκκινήσει τον αγώνα χρησιμοποιώντας την soft γόμα. Πίσω από τον Γάλλο, βρίσκονται σε παράταξη οι δύο Toro Rosso στον εντός έδρας αγώνα της Honda, με τον Brendon Hartley στην έκτη και τον Pierre Gasly στην έβδομη θέση με τον αναβαθμισμένο κινητήρα των Ιαπώνων να δίνει ένα έξοχο αποτέλεσμα στους πιλότους της μικρής Scuderia.
80 quals
Την δεκάδα συμπληρώνουν τα δύο μονοθέσια της Racing Point Force India με τον Esteban Ocon και τον Sergio Perez να κάνουν «σάντουιτς» τον Sebastian Vettel, στην όγδοη και δέκατη θέση. Εκτός από το Q2, που και αυτό περιορίστηκε σε δράση από την βροχόπτωση, έμειναν ο Charles Leclerc στην 11η θέση, καθώς και οι Kevin Magnussen στην δωδέκατη, ενώ πίσω τους πλασαρίστηκαν οι Carlos Sainz Jr. και Lance Stroll, με τον Καναδό να εκμεταλλεύεται τις ατυχίες των Ericsson και Hulkenberg και να περνάει στην δεύτερη περίοδο των Κατατακτηρίων.
qual
Αντιθέτως θύματα του Q1 έπεσαν τόσο ο Σουηδός, που είχε ένα ατύχημα που έφερε την κόκκινη σημαία στην πίστα, όσο και ο Γερμανός, του οποίου ο γρήγορος γύρος επηρεάστηκε από την έξοδο του Ericsson, αφήνοντάς τον μόλις 16ο. Πίσω από τον Hulkenberg και εκτός από το Q1, έμειναν και οι Sergey Sirotkin, Fernando Alonso και Stoffel Vandoorne.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!