CarΗellas: Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης; Έφυγες για νεκροτομείο!

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης; Έφυγες για νεκροτομείο!

Θέλοντας να εξαλείψουν το μεγάλο πρόβλημα με τον αλκοολισμό και την οδήγηση σε κατάστασης μέθης, οι αρχές της Μολδαβίας θέσπισαν μία μακάβρια τιμωρία για τους παραβάτες.
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι αν σε έλεγχο της Τροχαίας διαπιστωθεί ότι ο οδηγός ξεπερνά το όριο των 0,3 mg ανά λίτρο αίματος, τότε αφαιρείται κατευθείαν η άδεια οδήγησης εφ΄ όρους ζωής. Υπενθυμίζουμε ότι
στην Ελλάδα μέχρι το όριο των 0,25 mg αλκοόλ ανά λίτρο, ο οδηγός μπορεί να φύγει για το σπίτι του χωρίς να σημειωθεί παράβαση.
Στην περίπτωση της Μολδαβίας, πέρα από το πρόστιμο των 200 δολαρίων (με τον μέσο μηνιαίο μισθό να κυμαίνεται στα 300 δολάρια), ο οδηγός χάνει το δίπλωμα και έχει τη δυνατότητα να ξανά δώσει εξετάσεις μόνο αν εργαστεί σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Publica, οι παραβάτες αναλαμβάνουν τη φροντίδα των τραυματιών από τροχαία ατυχήματα στα τοπικά νοσοκομεία, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρονται στα κοντινά νεκροτομεία για να βοηθήσουν σε διάφορες εργασίες.
Η πιο πρόσφατη για παράδειγμα εργασία την οποία υποχρεώθηκαν να κάνουν 6 οδηγοί που πιάστηκαν μεθυσμένοι σε ένα νεκροτομείο της πρωτεύουσας Κισινάου, ήταν να πλένουν τα πτώματα των νεκρών πριν την νεκροψία και παράλληλα, να τα τοποθετούν στα ειδικά ψυγεία! Επίσης, στο πλαίσιο πάντα του προγράμματος αυτού, οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε νεκροψία καθαρίζοντας τα πτώματα από τα υγρά τους.
Ένας στους έξι παραβάτες δεν ολοκληρώνει το πρόγραμμα, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει εκ νέου να εξεταστούν με βάση όλες τις διαδικασίες που ισχύουν για την έκδοση ενός νέου διπλώματος και εφόσον επιτύχουν, τότε μόνο θα πάρουν πίσω την άδεια οδήγησή τους.