CarΗellas: Ιξώδες λαδιού: Γνωρίζετε τι σημαίνει 5W-30; (+video)

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Ιξώδες λαδιού: Γνωρίζετε τι σημαίνει 5W-30; (+video)

Ο σημαντικότερος αριθμός που πρέπει να γνωρίζουμε πριν από κάθε service είναι το ιξώδες του λαδιού που προτείνει ο κατασκευαστής.



Πρόκειται για έναν αριθμό που καθορίζει πόσο παχύρρευστο είναι ένα λιπαντικό σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Για να γίνει κάτι τέτοιο πιο κατανοητό, ας δούμε το παράδειγμα με το «5W-30», δείκτης ιξώδους που προτείνεται για σχεδόν όλους τους σύγχρονους κινητήρες.

Δείτε επίσης: Τετρακύλινδρο μοτέρ με 8 πιστόνια περνά στην παραγωγή (+video)


Ο πρώτος αριθμός (5W) είναι ο δείκτης ιξώδους όταν το λάδι βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία, πχ κατά την κρύα εκκίνηση του κινητήρα. Το γράμμα W προέρχεται από την αγγλική λέξη Winter-Χειμώνας. Ο δεύτερο αριθμός (30) εκφράζει ακριβώς την ίδια ιδιότητα, όταν το λιπαντικό βρίσκεται σε θερμοκρασία λειτουργίας.



Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο παχύ είναι το λάδι σε αυτό το σημείο θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, συγκρίνοντας δύο λιπαντικά με δείκτη ιξώδους 5W-30 και 5W-40, σε ψυχρό περιβάλλον είναι εξίσου παχύρρευστα. Ωστόσο, κατά τη λειτουργία του κινητήρα το δεύτερο λάδι είναι πιο παχύρρευστο από το πρώτο.



Θυμηθείτε ότι το ιξώδες λαδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καλή λειτουργία του κινητήρα. Συνεπώς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα λιπαντικά που προτείνει ο κατασκευαστής.