CarΗellas: Τετρακύλινδρο μοτέρ με 8 πιστόνια περνά στην παραγωγή (+video)

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Τετρακύλινδρο μοτέρ με 8 πιστόνια περνά στην παραγωγή (+video)

Ακούγεται παράξενο ένας κινητήρας να έχει τέσσερις κυλίνδρους και 8 πιστόνια, αλλά ένας τέτοιος κινητήρας περνά στην παραγωγή. Θα προορίζεται για στρατιωτική χρήση και κατασκευάστηκε από την Cummins έπειτα από συμφωνία με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.


Ο εικονιζόμενος κινητήρας πετρελαίου ονομάζεται «Advanced Combat Engine» και έχει χωρητικότητα 14,3 λίτρων. Αποτελείται από 8 έμβολα, τα οποία ανά ζεύγος κινούνται αντίθετα μέσα στον ίδιο κύλινδρο. Έτσι, σε κάθε έκρηξη του μείγματος ασκείται πίεση σε δύο έμβολα τα οποία κινούν διαφορετικούς στροφάλους. Ο κινητήρας δεν έχει κυλινδροκεφαλή, ούτε βαλβίδες, με την έξοδο των καυσαερίων να γίνεται από αυλούς πάνω στα τοιχώματα των κυλίνδρων.

Δείτε επίσης: Υπάρχει κινητήρας που καίει πετρέλαιο μαζί με βενζίνη; (+video)

Τα κινούμενα αντίθετα έμβολα κινούν δύο διαφορετικούς στροφαλοφόρους άξονες, ενώ οι δύο στρόφαλοι στέλνουν τη ροπή σε έναν μοναδικό άξονα εξόδου. Εκτός των άλλων, ο ACE συνδυάζει δύο turbo και έναν κομπρέσορα, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα 1.4 TSI μοτέρ. Το αποτέλεσμα είναι 1.000 ίπποι για τον κινητήρα πετρελαίου στις 2.600 σ.α.λ. 



Ο κινητήρας με τα αντίθετα έμβολα δεν είναι μία καινούρια ιδέα, έχουν υπάρξει εφαρμογές και στα μέσα της δεκαετίας του '50. Ωστόσο αυτή η παλιά ιδέα «συναντά» νέες τεχνολογίες, όπως το υβριδικό σύστημα που διαθέτει και πλέον είναι σε θέση να εφαρμοστεί στα θωρακισμένα M88. Σύντομα θα υπάρξει και μία νέα παραλλαγή 10,6 λίτρων για φορτηγά.