CarΗellas: Ο απίστευτος W12 της Volkswagen και τα πλεονεκτήματα έναντι του V12 (+video)

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Ο απίστευτος W12 της Volkswagen και τα πλεονεκτήματα έναντι του V12 (+video)

Μέσα στο 2001, η Volkswagen παρουσίασε στο κοινό τον πρώτο W12 κινητήρα μαζικής παραγωγής. Σε τι διαφέρει από έναν συμβατικό κινητήρα με διάταξη V12 και ποια τα πλεονεκτήματά του;



Το συγκεκριμένο μοτέρ χρησιμοποιήθηκε σε κορυφαία μοντέλα των Audi, Bentley και Volkswagen. Το επίσημο ντεμπούτο έγινε με το Audi A8, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν πολλά μοντέλα του ομίλου. Σήμερα, ο W12 χρησιμοποιείται από την Bentley.  

Δείτε επίσης: Audi RS4 (B7) - Το κτήνος των 100 ατμοσφαιρικών ίππων στο λίτρο (+video)

Η γερμανική φίρμα χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία από τους VR6, στους οποίους έχουμε αναφερθεί, και η «ένωση» των δύο είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του W12. Πρόκειται για έναν κινητήρα με το κάθε V να έχει περιεχόμενη γωνία 15 μοιρών, ενώ η εσωτερική γωνία ανάμεσα στα δύο V είναι 72 μοίρες. Ονομάστηκε W η διάταξη γιατί είναι σαν δύο V6 που έχουν ενωθεί. Απλά ο κάθε V6 έχει μία κεφαλή. Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ compact κατασκευή με σχεδόν τετράγωνες διαστάσεις. 




Ο συγκεκριμένος κινητήρας γνώρισε μικρές παραλλαγές, αλλά είχε για χρόνια σταθερή χωρητικότητα 5.998 κ.εκ., δηλαδή 500 κ.εκ σε κάθε κύλινδρο. Η σχέση συμπίεσης είναι 10,7:1 και υπάρχουν 48 βαλβίδες συνολικά (4 ανά κύλινδρο). Η ισχύς ξεκίνησε από τους 420 ίππους σε αυτοκίνητα όπως το Audi A8 και το VW Phaethon, ενώ σε σύγχρονες Bentley έχει γίνει υπερτροφοδοτούμενος και ξεπερνά τους 600 ίππους.



Τα πλεονεκτήματα που οδήγησαν στη διατήρηση αυτής της διάταξης ήταν το συμπαγές σχήμα και η άριστη κατανομή δυνάμεων/φορτίων. Ο στροφαλοφόρος είναι μικρότερος από έναν αντίστοιχο V12 και το κέντρο μάζας είναι χαμηλότερο. Σήμερα, εφαρμόζονται τεχνολογίες, όπως η απενεργοποίηση κυλίνδρων για να αντέξει αυτή η διάταξη σε μία εποχή που κυριαρχεί η φιλοσοφία του downsizing. Ακολουθεί ένα video με τη διαδικασία συναρμολόγησης αυτού του τεράστιου κινητήρα.