CarΗellas: Τι είναι το AdBlue, πόσο κοστίζει και τι συμβαίνει αν τελειώσει;

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Τι είναι το AdBlue, πόσο κοστίζει και τι συμβαίνει αν τελειώσει;

Στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx), οι εταιρείες εξοπλίζουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα πετρελαίου με καταλύτη SCR (Selective Catalytic Reduction), ζωτικό μέρους του οποίου είναι το AdBlue. 



Το AdBlue αποτελείται κατά 67,5% από νερό και κατά 32,5% από ουρία, με την δεύτερη ουσία να είναι ικανή να διασπάσει τα βλαβερά οξείδια του αζώτου. Ψεκάζεται στο σύστημα εξάτμισης και το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή υδρατμών και αζώτου, τα οποία είναι τελείως ακίνδυνα για το περιβάλλον. Η πλήρωση γίνεται από ξεχωριστή τάπα που βρίσκεται δίπλα από αυτή της πλήρωσης καυσίμου.

Ιξώδες λαδιού: Γνωρίζετε τι σημαίνει 5W-30; (+video)

Τι συμβαίνει, όμως, σε περίπτωση που τελειώσει αυτή η ουσία; Σε πρώτη φάση εμφανίζεται ένα μήνυμα χαμηλής στάθμης AdBlue στον πίνακα οργάνων. Αν ο οδηγός δεν πραγματοποιήσει ανεφοδιασμό, το αυτοκίνητο βάσει νόμου μπαίνει σε "safe mode" και δε θα ξεκινήσει την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να ενεργοποιήσετε τον κινητήρα.



Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι κατανάλωσή του κυμαίνεται στο 1-1,5 λίτρο ανά 1.000 χιλιόμετρα και η δεξαμενή έχει χωρητικότητα 10-20 λίτρα. Η τιμή του αγγίζει κατά μέσο όρο τα 1-2 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι ανά 10.000 χιλιόμετρα, το κόστος πλήρωσης AdBlue αγγίζει τα 10 με 30 ευρώ.