CarΗellas: Εκείνη η πρωτομαγιά του ‘94 (vids)

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Εκείνη η πρωτομαγιά του ‘94 (vids)

”Αν τύχει ποτέ και έχω ένα ατύχημα που μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή, καλύτερα να είναι μία κι έξω. Δεν θέλω να ζήσω σε αναπηρική πολυθρόνα. Ούτε θέλω να μπω στο νοσοκομείο υποφέροντας από σοβαρά τραύματα. Αν πρόκειται να ζήσω, θέλω να ζήσω κανονικά και έντονα, γιατί είμαι άνθρωπος της δράσης”.Ayrton Senna[4] 
Αυτά είναι κάποια από τα λόγια του Ayrton Senna, ο οποίος σαν σήμερα, την πρωτομαγιά του 1994 έφυγε από τη ζωή. Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα όλος ο κόσμος της F1 θρηνεί. Θρηνεί γιατί έχασε έναν άνθρωπό που
θα μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.
Τέτοια μέρα πριν από 26 χρόνια γινόταν το Γκραν Πρι του Σαν μαρίνο στην πίστα της Ίμολα. Στην πρώτη θέση της εκκίνησης, για τρίτη συνεχόμενη φορά εκείνη την χρονιά, ήταν ο Senna. Στον έβδομο γύρο, στη στροφή Tamburello για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους, έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και έπεσε στον τοίχο. Δύο ώρες αργότερα έφυγε από τη ζωή.
Θυμηθήκαμε κάποιες στιγμές από τη ζωή (και όχι μόνο) του μεγάλου βραζιλιάνου πιλότου που
θα μείνουν για πάντα στην μνήμη όλων, που εξυμνούν το μεγαλείο αυτού του πρωταθλητή. Σας τις παρουσιάζουμε!
Απριλίος του 1993-Grand Prix του Donington:
Στον συγκεκριμένο αγώνα, ο Ayrton Senna έκανε το ακατόρθωτο. Εκκινούσε από την τέταρτη θέση και όταν έσβησαν τα φώτα έπεσε στην πέμπτη, γέγονος που δεν το πτόησε καθόλου μιας και κάπου εκεί ξεκινά την επίθεσή του. Στην πρώτη στροφή της πίστας προσπαρνά την Benetton του Michael Schumacher, λίγα δευτερόλεπτα μετά περνά τον Wendlinger ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση. Κάπου εκεί χωρίς κανένα πρόβλημα προσπερνά και τον Damon Hill. Κινούμενος με ρυθμό από άλλον πλανήτη, πλησιάζει τον οδηγό της κούρσας, Alain Prost. Ο Γάλλος μην μπορώντας να αντιδράσει δέχεται την προσπέραση του βραζιλιάνου πιλότου στην στροφή της Μελβούρνης και τον βλέπει να απομακρύνεται με υπερβολική ταχύτητα. Έτσι, πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, ο Ayrton Senna είχε σκαρφαλώσει από την πέμπτη θέση στην πρώτη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο τέλος του αγώνα, ο βραζιλιάνος είχε ρίξει έναν γύρο στον καθένα, με τον Prost να τερματίζει 1,5 λεπτό πίσω του.
Αύγουστος του 1992-Grand Prix Βελγίου:
Ήταν η μέρα που ο Ayrton Senna έδειξε σε όλους ότι πάνω από όλα πρέπει να είσαι άνθρωπος. Στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής, ο Erik Comas χάνει τον έλεγχο του μονοθεσίου στην στροφή Blanchimont και μένει αναίσθητος στο κέντρο της πίστας. Εκείνη τη στιγμή περνά δίπλα του ο Βραζιλιάνος πιλότος, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη “πηδάει” έξω από το μονοθέσιο του και τρέχει στον τραυματισμένο πιλότο, σβήνει τον κινητήρα του Erik και του παρέχει τις πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσουν οι γιατροί. Ο Γάλλος πιλότος ευχαρίστησε δημόσια τον Ayrton τονίζοντας σε όλους ότι του έσωσε τη ζωή.

Απρίλιος του 1994-Grand Prix του San Marino:
Στον αγώνα της Ίμολα, για τρίτη συνεχόμενη φορά εκείνη την χρονιά, ο Σένα εκκινούσε από την πρώτη θέση. Στον έβδομο γύρο, στη στροφή Tamburello όμως έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και καρφώθηκε στον τοίχο με 233 χιλιόμετρα την ώρα.
Λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ο οποίος σύμφωνα με τους γιατρούς είχε επέλθει ακαριαία με την πρόσκρουση του μονοθέσιου πάνω στον τοίχο. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια αυτού του τεράστιου οδηγού της Formula 1. Ο Michael Schumacher ισοφαρίζει σε νίκες τον μεγάλο Ayrton Senna. Μετά τον αγώνα, στην συνέντευξη τύπου, ο δημοσιογράφος ρωτά τον Γερμανό πιλότο πως αισθάνεται που κατάφερε να τον φτάσει σε νίκες. Ο Michael δεν αντέχει να απαντήσει και ξεσπάει σε κλάματα αναγνωρίζοντας το μεγαλείο του Βραζιλιάνου πιλότου.΄
Ένα video-απόδειξη της τεχνικής του Ayrton Senna.
Όλοι γνωρίζουμε τις ικανότητες του Ayrton Senna στην γρήγορη οδήγηση. Δείτε ένα video στο οποίο οδηγεί ένα Honda NSX, ενώ ταυτόχρονα παραδίδει μαθήματα οδήγησης με ταχύτατες εναλλαγές των ποδιών του στα πεντάλ. Η τεχνική "μύτη-τακούνι" ήταν η καθημερινότητά του.
Αφήσαμε για το τέλος ένα συγκινητικό video για τον θρύλο της F1 του οποίου το φάντασμα πλανιέται πάνω από την Suzuka. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτός ο άνθρωπος θα βρίσκεται στις μνήμες των φίλων της αυτοκίνησης. Οι παλιοί κάθε Πρωτομαγιά θα θυμούνται και οι νέοι…θα μαθαίνουν!!
Η πορεία του στην F1:
21 Μαρτίου 1960 – 1 Μαίου 1994
Ενεργά χρόνια στην Formula 1: 1984 – 1994
Ομάδες: Toleman, Lotus, McLaren, Williams.
Αγώνες: 162 (161 εκκινήσεις)
Πρωταθλήματα: 3 (1988, 1990, 1991)
Νίκες: 41
Πόντιουμ: 80
Βαθμοί: 610 (614)
Pole Positions: 65
Ταχύτεροι γύροι: 19

Σύνταξη κειμένου: Θοδωρής Κολονέλος