CarΗellas: BMW M3 Lightweight: Η ελαφριά κυρία των '90s (+vid)

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

BMW M3 Lightweight: Η ελαφριά κυρία των '90s (+vid)

Η BMW M3 (e36) είναι ένα ονειρικό αυτοκίνητο που πλέον ανήκει στην κατηγορία των κλασσικών. Υπάρχει όμως και μία σπάνια έκδοσή της που θα πρέπει να γνωρίζουμε. Ονομάζεται BMW M3 Lightweight και, όπως λέει το όνομα, δόθηκε έμφαση στη μείωση του βάρους.



Η συγκεκριμένη έκδοση βγήκε από το εργοστάσιο το 1995 και πωλήθηκε αποκλειστικά στην αγορά των Η.Π.Α. Αρχικός στόχος ήταν η μείωση του βάρους και το αποτέλεσμα ήταν να εξοικονομηθούν περίπου 100 κιλά, σε σχέση με τις «απλές» M3 e36. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αφαιρέθηκαν επενδύσεις ηχομόνωσης, το ραδιόφωνο, το σύστημα κλιματισμού και πολλά άλλα αξεσουάρ από τον εξοπλισμό άνεσης.

Δείτε επίσης: TOP 10 - Τα δέκα καλύτερα μοντέλα του M-Division (+vid)

Οι διαφορές που εντοπίζονται πέρα από τον «φτωχό» εξοπλισμό, είναι η αεροτομή και οι χαρακτηριστικές σημαία στο πίσω μέρος. Τα δύο αυτά στοιχεία τοποθετούνταν από την εταιρεία Prototype Technology Group Racing. Μοναδικές διαφορές ως προς τα μηχανικά μέρη ήταν τα ελατήρια χαμηλώματος, το μικρότερο βήμα του συστήματος μετάδοσης και η αφαίρεση του περιοριστή ταχύτητας.

Δείτε επίσης: Audi S5 Sportback - Το ομορφότερο τετράπορτο; (+vid)

Η συγκεκριμένη έκδοση εξοπλίζεται με τον US-Spec S50 χωρητικότητας 3 λίτρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ατμοσφαιρικός κινητήρας με έξι κυλίνδρους σε σειρά αποδίδει 240 ίππους. Τα 0-100 χλμ/ώρα έρχονται σε 5,8 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με την βαυαρική φίρμα, συνολικά κατασκευάστηκαν 125 αυτοκίνητα και όλα ήταν βαμμένα με το χρώμα «Alpine White». Σήμερα η τιμή της αυξάνεται συνεχώς, μάλιστα το 2017 μία M3 Lightweight με ελάχιστα χιλιόμετρα ξεπέρασε τις 140.000 ευρώ.